kiezen juiste tapijt

Tapijten: hoe maak je de juiste keuze?

Een mooi tapijt voegt sfeer en warmte toe aan een ruimte. Met een goed gekozen tapijt kun je een ruimte echt maken. Maar hoe maak je de juiste keuze?

Er zijn veel verschillende tapijten in allerlei maten en materialen, oud en nieuw, goedkoop en in hogere prijsklassen. Of het nu een kleine loper is of een groot tapijt in de woonkamer: ze hebben allemaal hun eigen toepassing, zowel functioneel als als designobject.

 

beni mguild berber tapijt

Tapijten bieden veelzijdigheid aan een interieur door een kleurstelling te accentueren of door dit te completeren. Je kunt daarmee spelen door bijvoorbeeld behang of stoffen met verschillende patronen of kleuren juist te combineren met een effen kleed of vice versa.

 

Je kunt kleden ook heel goed gebruiken om ruimtes te markeren, zodat een grotere open ruimte toch het gevoel geeft dat er meerdere “kamers” zijn met hun eigen stijl of sfeer.

 

En durf jij ook “out of the box” te denken? Wat dacht je van een tapijt als kunstwerk aan de muur? Of tapijten van tijd tot tijd van ruimte wisselen voor verrassende effecten? En wist je dat je tapijten heel vaak ook kan omdraaien? In de warme zomers in zuidelijke streken biedt de relatief gladde onderkant van een geknoopt tapijt meer koelte dan de dikke bovenkant. En bovendien zijn de patronen aan de onderkant vaak heel verschillend van die van de bovenkant. Feitelijk heb je dan twee tapijten voor de prijs van een!

 

azilal berber tapijt

MATEN

En als je dan het juiste tapijt hebt gevonden, hoe kies je dan de juiste afmetingen? Gelukkig kunnen een paar vuistregels jou daarbij helpen:

 • Voor een kamergroot tapijt trek je 1 meter af van de lengte en de breedte van de kamer of de plek in de kamer waar het tapijt komt te liggen om de maat van het tapijt te bepalen. Door de niet bedekte vloer aan de randen lijkt de kamer groter. In het algemeen geldt dat grotere objecten een ruimte juist groter maken, dus neem de maten misschien wat ruimer dan je eerst zou denken
 • Als je een tapijt onder een eettafel legt, voeg dan 60 cm toe aan elke tafelkant, zodat stoelen naar achteren kunnen schuiven zonder dat ze van de tapijtrand schuiven
 • Voor een overloop is een loper ideaal. Het tapijt moet dan aan weerszijden ongeveer 10 cm smaller zijn dan de ruimte en 45 tot 60 cm korter. Zorg er in elk geval voor dat de loper breed genoeg is om er over te lopen met beide voeten.

 

Dit zijn slechts indicaties en daar kan, mag en moet je soms zelfs van afwijken voor de mooiste resultaten. In de webshop staan de maten bij alle tapijten vermeld. Mocht je een afwijkende maat willen is dat geen probleem, maatwerk is altijd mogelijk.

 

ONDERHOUD

 • Als je knoeit op een tapijt: maak het direct schoon. Wrijf het nooit in omdat dit de vlek juist erger maakt
 • Dep de vlek met een droge, absorberende doek totdat je zoveel mogelijk vocht hebt verwijderd
 • Als er een vlek zit, gebruik dan een mild schoonmaakmiddel (bijv. groene zeep) met lauwwarm water, blijf deppen totdat de vlek weg is. Zorg dat het kleed niet te nat wordt. Je kunt ook een tapijtreiniger gebruiken, volg dan de gebruiksaanwijzing
 • Laat het kleed drogen op een vlakke, droge ondergrond.
 • Mocht de vlek toch niet weg zijn, schakel dan specialistische hulp in. Er zijn stomerijen die zich hebben gespecialiseerd in het reinigen van tapijten.
2 Comments
 • Emma Jones

  29 oktober 2018at20:45 Beantwoorden

  I’m an interior designer looking for an extra large rug for an interior.

  • Edith

   29 oktober 2018at21:18 Beantwoorden

   Hi there, can you give me some more information about size, colour, type of rug?

Post a Comment