berber tapijten beni ouarain

Verslingerd aan Berber Tapijten

Ik ben verslingerd aan Berber tapijten. Deze tapijten zijn namelijk “echt”. Ze zijn nooit perfect maar dat maakt ze juist zo onweerstaanbaar. Ze zijn in de eerste plaats gemaakt voor dagelijks gebruik maar  voor schoonheid die in geen enkele andere categorie tapijten is te vinden. Ze zijn een spiegel van het echte leven waarin authenticiteit en de hang naar schoonheid en symboliek sterk met elkaar verweven zijn. Letterlijk.

 

berber tapijtenAzilal tapijten worden uitsluitend gemaakt in het gebied dat loopt van de noordelijke delen van de Hoge Atlas naar de zuidelijke uitlopers van het Midden-Atlasgebergte in Marokko. Ze hebben sterke, opvallende patronen en in het oog springende symbolen. De nieuwe exemplaren hebben vaak gewaagde, felle kleuren. Vintage Azilals hebben zachtere en natuurlijke crème- , bruin- en as-grijze kleuren, wat veel mensen aantrekkelijker vinden en waarom de oudere tapijten aan populariteit winnen. Maar dat is niet omdat de techniek van kleuren is veranderd, maar simpelweg omdat de kleuren in de loop van de jaren minder fel zijn geworden!


Azilal tapijten hebben een ontspannen en informeel karakter en werden meestal gemaakt voor private ruimtes in het huis. 
Ze zijn altijd handgeknoopt door vrouwen en ze zitten vol symboliek die een inkijk geeft in het leven van de weefster. De kennis van symbolen en weefkunst is altijd doorgezet van moeder op dochter. Het maken van een tapijt kan een jaar in beslag nemen.

 

Beni Ouarain

Berber tapijten zijn, in tegenstelling tot tapijten uit andere streken, vaak  ruw en minimalistisch qua structuur en patronen. Dat geldt ook voor Beni Ouarain tapijten, maar door het grotere formaat en de dikte hebben ze een stoere en krachtige uitstraling. Eenvoudige, donkere patronen tegen een crèmekleurige of lichte achtergrond maken deze tapijten een royale en chique aanvulling in het interieur.

 

Beni Ouarain’s waren lang geleden al populair bij beroemde ontwerpers. In de jaren ’30 van de vorige eeuw gebruikten Le Corbusier en Charles en Ray Eames deze tapijten in hun interieurs. Frank Lloyd Wright had er zelfs een in bijna elke kamer van zijn huis. Al enige tijd zijn Beni Ouarains zeer gewild bij het grote publiek.

 

berber tapijten

Hoe weet je nu of je een authentieke Beni Ouarain koopt? Een vintage exemplaar is vaak lang (4 meter). Ook zijn zeer weinig vintage tapijten in perfecte staat. Een oud exemplaar heeft vaakonregelmatigheden en bijzondere accenten die zijn toegevoegd door de weefster. Zowel vintage- als nieuwe Beni Ouarains zijn herkenbaar aan de manier van knopen aan de achterkant van het tapijt en de dikte en de kwaliteit van de wol.

 

Boucherouite

In tegenstelling tot Beni Ouarain en Azilal tapijten zijn Boucherouite tapijten slechts een paar decennia oud. Deze nieuwe stijl van tapijten maken ontstond in de jaren ’60 en ’70, en ontstond meer uit noodzaak dan uit mode. Net als de meeste Berber-tapijten worden Boucherouites geweven door vrouwen voor gebruik in huis. Maar in tegenstelling tot het traditionele gebruik van wol wordt in deze tapijten katoen, nylon en soms plastic toegevoegd, al dan niet uit oude kledingstukken. Dit was uit noodzaak geboren bij het beëindigen van het nomadisch bestaan. Die overgang ging gepaard met een toegenomen schaarste van wol.

 

Foto’s The Nice Stuff Collector

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.