Verslingerd aan Berber Tapijten

Ik weet niet meer precies wanneer het is gebeurd, maar op zeker moment ben ik verslingerd geraakt aan Berber tapijten. Ik weet ook hoe dat komt. Deze tapijten zijn namelijk “echt”. Ze zijn in de kern gemaakt voor dagelijks gebruik maar toch met een gevoel voor schoonheid die in geen enkele andere categorie tapijten is te vinden. Ze zijn een spiegel van het echte leven waarin authenticiteit en de hang naar schoonheid en symboliek sterk met elkaar verweven zijn. Letterlijk.

 

berber tapijtenAzilal tapijten worden uitsluitend gemaakt in het gebied dat loopt van de noordelijke delen van de Hoge Atlas naar de zuidelijke uitlopers van het Midden-Atlasgebergte in Marokko. Ze hebben sterke, opvallende patronen en in het oog springende symbolen. De nieuwe exemplaren hebben vaak gewaagde, felle kleuren. Vintage Azilals hebben zachtere en natuurlijke crème- , bruin- en as-grijze kleuren, wat veel mensen aantrekkelijker vinden en waarom de oudere tapijten aan populariteit winnen. Maar dat is niet omdat de techniek van kleuren is veranderd, maar simpelweg omdat de kleuren in de loop van de jaren minder fel zijn geworden!


Azilal tapijten hebben een ontspannen en informeel karakter en werden meestal gemaakt voor private ruimtes in het huis. 
Ze zijn altijd handgeknoopt door vrouwen en ze zitten vol symboliek die een inkijk geeft in het leven van de weefster. De kennis van symbolen en weefkunst is altijd doorgezet van moeder op dochter. Het maken van een tapijt kan een jaar in beslag nemen.Beni Ouarain

Berber tapijten zijn, in tegenstelling tot tapijten uit andere streken, vaak  ruw en minimalistisch qua structuur en patronen. Dat geldt ook voor Beni Ouarain tapijten, maar door het grotere formaat en de dikte hebben ze een stoere en krachtige uitstraling. Eenvoudige, donkere patronen tegen een crèmekleurige of lichte achtergrond maken deze tapijten een royale en chique aanvulling in het interieur.

 

Beni Ouarain’s waren lang geleden al populair bij beroemde ontwerpers. In de jaren ’30 van de vorige eeuw gebruikten Le Corbusier en Charles en Ray Eames deze tapijten in hun interieurs. Frank Lloyd Wright had er zelfs een in bijna elke kamer van zijn huis. Al enige tijd zijn Beni Ouarains zeer gewild bij het grote publiek.

 

berber tapijten

Hoe weet je nu of je een authentieke Beni Ouarain koopt? Een vintage exemplaar is vaak lang (4 meter). Ook zijn zeer weinig vintage tapijten in perfecte staat. Een oud exemplaar heeft vaakonregelmatigheden en bijzondere accenten die zijn toegevoegd door de weefster. Zowel vintage- als nieuwe Beni Ouarains zijn herkenbaar aan de manier van knopen aan de achterkant van het tapijt en de dikte en de kwaliteit van de wol.Boucherouite

In tegenstelling tot Beni Ouarain en Azilal tapijten zijn Boucherouite tapijten slechts een paar decennia oud. Deze nieuwe stijl van tapijten maken ontstond in de jaren ’60 en ’70, en ontstond meer uit noodzaak dan uit mode. Net als de meeste Berber-tapijten worden Boucherouites geweven door vrouwen voor gebruik in huis. Maar in tegenstelling tot het traditionele gebruik van wol wordt in deze tapijten katoen, nylon en soms plastic toegevoegd, al dan niet uit oude kledingstukken. Dit was uit noodzaak geboren bij het beëindigen van het nomadisch bestaan. Die overgang ging gepaard met een toegenomen schaarste van wol.Foto’s The Nice Stuff Collector

0
6

Buenos Aires

Of je nu voor de eerste of de zoveelste keer in Buenos Aires bent, er is een goede kans dat je in de wijk Palermo belandt. Tenminste, als je op zoek bent naar een plek die in beweging is en waarin je de creatieve puls van de stad kunt voelen.

 

In de jaren ’90 is Palermo getransformeerd van een arme wijk waar weinig belangstelling voor was naar een buurt waar jonge creatievelingen bij elkaar kwamen en zich vervolgens hebben gevestigd. Zij hebben de winkels, bars, restaurants en atmosfeer gesticht die dit gebied zo aantrekkelijk maken.

 

In de weekenden zitten de markten van de Plaza Serrano en de Plaza Armenia volgepakt met verkopers en kunstenaars. Vergeet niet om een van de prachtige oude barretjes te bezoeken. In Buenos Aires bestaan ze nog, elke buurt heeft er wel een en ze vormen de essentie van de stad.

 

buenos aires

Jardin Botanico

Net als andere wereldsteden is Buenos Aires groot en druk: het is verleidelijk te denken dat je de stad moet verlaten voor wat groen, maar vergis je niet. Ga naar de Jardin Botánico! De entrée is gratis en de tuin is open van woensdag tot en met zondag. De tuin ligt ook in Palermo dus probeer deze twee extremen met elkaar te combineren.

Buenos Aires

Jardin Botanico

 

De Jardin Botánico beslaat een oppervlak van 7 hectare waarin 5.500 planten-, bomen- en struikensoorten uit de regio, evenals een groot aantal prachtige sculpturen en vijf kassen te zien zijn. Het is zeer de moeite waard! Een kersje op de taart van een mooie dag!

 

 

0
1

24 uur New York

New York heb ik al vele malen bezocht. Een van de weinige plekken waar je nooit (op) bent uitgekeken. De drukte in Manhattan is overweldigend, maar toch zijn er juist ook minder bezochte plekjes die zeer de moeite waard zijn en wat mij betreft zelfs de grote trekpleisters overtreffen. Tijdens mijn laatste bezoek aan de stad heb ik er een paar opgezocht.

 

Omdat ik nuttig gebruik heb gemaakt van mijn jetlag 😉 stond ik al om 06.30u op Times Square. Op dit uur van de dag nog lekker rustig. Hiervandaan was het een prettige wandeling van een half uurtje naar Central Park. Ik las laatst iets over een vogelaar die in alle vroegte Central Park in gaat om vogels te spotten, zo sereen is het in de vroege ochtend, echt heel fijn. Na een ontbijt vervolgde ik mijn dagtripje naar de wijk Williamsburg in het noorden van Brooklyn. Een kwartiertje met de metro en je bent er! Daar kun je genieten van buurten en plekken die helemaal los lijken te komen van de hectiek en het massatoerisme van Manhattan: leuke, kleine winkeltjes, boetiekjes, barretjes, creativiteit, een heel bijzondere sfeer. Hier “gebeuren” dingen, fantastisch!

 

New YorkToch wil ik ook in het drukke Manhattan de High Line nog even noemen: een oude spoorbrug in het Meatpacking District, overigens net als Chelsea een zeer bijzonder wijkje in dit gedeelte van de stad. De High Line is door een Nederlandse tuinarchitect, Piet Oudolf, getransformeerd in een wellustig groeiend en bloeiende tuin, heel bijzonder.

 

Maak bij jouw bezoek aan New York zeker tijd vrij om deze mooie plekken te bezoeken. Als je de grote drukte wilt ontvluchten en toch niets wilt missen zijn dit absolute aanraders!

0
1

Brocante markten en Vide-greniers

Geregeld bezoek ik brocante markten en vide-greniers, meestal in Frankrijk omdat er daar simpelweg heel veel zijn met vaak een zeer groot en divers assortiment. Ik verheug mij van tevoren al op wat ik daar op de kop zou kunnen tikken. Misschien hoop ik stiekem wel op een echte Albrecht Durer tussen de speelgoedautootjes en het tafelzilver (een paar dagen geleden werkelijk gebeurd!), maar ik vind altijd wel iets dat werkelijk mooi, uniek en ook echt goedkoop is.

 

Bedenk van tevoren welk soort markt je wil bezoeken. De website vide-greniers.org is een echte aanrader. Op deze site kun je zien welke markten er zijn in jouw buurt, hoe veel kraampjes er zijn en welk soort markt het is. Er is namelijk een verschil tussen brocante-markten en vide-greniers: de brocantes zijn in het algemeen professionele markten. Voordeel is dat de meeste spullen een zekere waarde/kwaliteit hebben, maar daar tegenover staat dan wel een hogere prijs. Persoonlijk ga ik voor de vide-greniers (letterlijk “lege zolder”). Hier wordt een beroep gedaan op je vermogen de pareltjes te vinden tussen het enorme aanbod. Je komt hier letterlijk alles tegen: van oude lp’s, kleding en speelgoed tot sieraden, meubilair en servies. Mijn uitdaging is tussen al deze spullen mijn schat te vinden. En dat lukt bijna altijd.

 

Mijn dochters van 11 en 14 gaan ook graag mee, voor hun is het de plek om hun vakantiezakgeld te besteden.

0
2